Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődéspolitikatársadalom

Nyílt adatként érhető el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján megjelentetett információ

Szerző: 2023. november 5.No Comments

1. A ksh.hu domain név alatt (a továbbiakban: Honlap) található tartalom a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) szellemi tulajdona, a KSH a szerzői jog jogosultja. Minden engedély nélküli használat szerzői jogi, polgári jogi, valamint büntetőjogi jogkövetkezményekkel jár.

Tartalom használata

2. a KSH a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) szabványosított nemzetközi licencet használja, amely szerint a Honlapon található összes tartalom – beleértve a táblázatokat, az ábrákat és az infografikákat is – (a továbbiakban: Tartalmak) szabadon másolhatók, sokszorosíthatók és terjeszthetők. Ez alól kivételt képeznek a KSH belső adatbázisaiból egyedi kérésre leválogatott adatállományok, amelyek kereskedelmi célú felhasználására a Felhasználó nem jogosult (lásd: jelen Felhasználási feltételek 3.3. pontja).

Feltételek

3. A Honlapon történő böngészés ráutaló magatartásnak minősül arra vonatkozóan, hogy a felhasználó (a továbbiakban: Felhasználó) elfogadja az alábbi feltételeket.
3.1. A ksh.hu domainnév szerzői jogi védelmet élvez, védjegyoltalomban részesül, felhasználása – a hivatkozás kivételével – kizárólag a KSH előzetes írásos hozzájárulásával lehetséges.
3.2. A tartalmak bármely felhasználásakor a KSH-t forrásként (Forrás: KSH vagy www.ksh.hu) minden esetben fel kell tüntetni. A forrás megjelölését nem szabad elrejteni vagy különválasztva közölni, online forrásmegjelölés esetén a linknek aktívan kell működnie. Az ajánlóknál és a publikációkban használt fényképek, logók, pixelgrafikus és vektorgrafikus illusztrációk nem használhatók fel, kizárólag a komplex infografikák vehetők át egy az egyben.
3.3. A KSH belső adatbázisaiból egyedi kérésre leválogatott adatállományok esetében a Felhasználó az állományok kereskedelmi célú felhasználására nem jogosult, ezekre az állományokra a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) feltételei érvényesek. A jelen pont szerinti korlátozás nem érinti az állományok felhasználásával előállított, de az Szjt. szerint önálló szerzői műnek minősülő mű ilyen célú felhasználását.
3.4. Az általános engedély nem terjed ki a KSH logójának használatára, amely védett marad, és nem használható vagy reprodukálható a KSH előzetes írásbeli engedélye nélkül. Külső weblapok tulajdonosai abban az esetben használhatják a KSH logóját, ha a KSH weboldalára mutató linket helyeznek el, és a logóra kattintás a KSH weblapjára vezet. (A logó használatának feltételei…)”

Forrás:
Copyright: Központi Statisztikai Hivatal; Központi Statisztikai Hivatal
Lásd még:
CC BY 4.0 Deed | Nevezd meg! 4.0 Nemzetközi (CC BY 4.0 Deed | Attribution 4.0 International)
A műveket szabadon

  1. Megoszthatod — másolhatod és terjesztheted a művet bármilyen módon vagy formában bármilyen – akár üzleti – célra is.
  2. Átdolgozhatod — származékos műveket hozhatsz létre, átalakíthatod és új művkbe építheted be bármilyen – akár üzleti – célra is.
  3. A jogosult nem vonhatja vissza ezen engedélyeket míg betartod a licenc feltételeit.

Az alábbi feltételekkel:

  1. Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned , hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned ha a művön változtatást hajtottál végre . Ezt bármilyen ésszerű módon megteheted, kivéve oly módon ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  2. Nincsenek további megkötések – Nem szabhatsz meg más jogi vagy technológiai korlátozásokat melyek megakadályoznának bárkit abban hogy ezen licenc által engedélyezett bármely tevékenységeket folytassák.

CC BY-NC 4.0 Deed | Nevezd meg! – Ne add el! 4.0 Nemzetközi (CC BY-NC 4.0 Deed | Attribution-NonCommercial 4.0 International)
A műveket szabadon

  1. Megoszthatod — másolhatod és terjesztheted a művet bármilyen módon vagy formában
  2. Átdolgozhatod — származékos műveket hozhatsz létre, átalakíthatod és új művkbe építheted be
  3. A jogosult nem vonhatja vissza ezen engedélyeket míg betartod a licenc feltételeit.

Az alábbi feltételekkel:

  1. Nevezd meg! – A szerzőt megfelelően fel kell tüntetned , hivatkozást kell létrehoznod a licencre és jelezned ha a művön változtatást hajtottál végre . Ezt bármilyen ésszerű módon megteheted, kivéve oly módon ami azt sugallná hogy a jogosult támogat téged vagy a felhasználásod körülményeit.
  2. Ne add el! – Nem használhatod a művet üzleti célokra .
  3. Nincsenek további megkötések – Nem szabhatsz meg más jogi vagy technológiai korlátozásokat melyek megakadályoznának bárkit abban hogy ezen licenc által engedélyezett bármely tevékenységeket folytassák.

Lásd bővebben:
What We Do – Creative Commons